Chokladglaserad apelsinkaka

Chokladglaserad apelsinkaka

Av: / Foto: Pontus Ferneman
70 min
10 bitar
Chokladglaserad apelsinkaka med ränder av mörk och vit choklad.
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 3 st ägg
    2. 2 1/2 dl socker
    3. 75 g hackad mörk choklad
    4. 3 dl vetemjöl
    5. 1 tsk bakpulver
    6. 1 dl gräddfil
    7. rivet skal från 1 apelsin + pressad saft
  1. Ljus glasyr

    1. 2 msk vispgrädde
    2. 75 g vit choklad
  2. Mörk glasyr

    1. 1/2 dl vispgrädde
    2. 100 g mörk choklad

Gör så här

    1. 1.

      Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner fint rivet apelsinskal. Blanda hackad choklad med mjöl och bakpulver. Rör ner i smeten tillsammans med skal.

    2. 2.

      Vänd försiktigt ner gräddfilen och häll i en smord och bröad form ca 1 1/2 liter.

    3. 3.

      Grädda kakan på den nedersta falsen i 175°, ca 45 min. Prova med sticka. Låt svalna något. Nagga kakan med en tandpetare och skeda över ett par msk pressad apelsinsaft. Nu kan kakan frysas in och sedan garneras med chokladglasyr vid servering.

    4. 4.

      Koka upp grädden, dra från värmen och mät upp i skålar för respektive choklad, eller välj bara mörk choklad. Rör ner fint hackad choklad till en jämn glasyr.

    5. 5.

      Låt svalna något och glasera i ränder. Spara eventuellt resten av glasyren och servera till kakan.

Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?