Chokladgifflar

Chokladgifflar

Av: / Foto: Anders Norrsell
120 min
15 gifflar
Himmelsk goda chokladgifflar!
Fler recept på:
Bröllop, Begravning, Bullar, Choklad
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst för söta degar
    2. 3 dl standardmjölk
    3. 1 krm salt
    4. 1/2 dl strösocker
    5. 100 g smör, rumsvarmt
    6. 1 ägg
    7. 9–11 dl vetemjöl
  1. Fyllning

    1. 150 g mörk choklad, hackad
    2. 75 g smör
    3. 1/2 dl strösocker
  2. Garnering

    1. 1 ägg
    2. smält mörk choklad
    3. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken i bunken och lös upp jästen. Tillsätt salt, socker, smör och ägg. Arbeta in mjölet, lite i taget. Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper bunkens kanter.

    2. 2.

      Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Dela degen i två delar och kavla ut till rundlar, ca 40-45 cm i diameter. Skär varje rundel i 8 trekanter.

    3. 3.

      Fyllning: Rör ihop smör, socker och hackad choklad till en smet. Klicka lite fyllning på den breda änden av varje trekant, bred ut fyllningen lite. Rulla ihop trekanterna från den breda sidan till gifflar.

    4. 4.

      Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt. Låt jäsa under bakduk ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

    5. 5.

      Pensla gifflarna med ett uppvispat ägg. Grädda i ugnens mitt ca 10–12 minuter.

    6. 6.

      Låt dem svalna under bakduk. Ringla över lite smält choklad och pudra över florsocker.

Fler recept på:
Bröllop, Begravning, Bullar, Choklad
Är innehållet i detta recept olämpligt?