Chokladbräck med sockersaltade nötter

Chokladbräck med sockersaltade nötter

Av: / Foto: Christina Uhlin
50 min
20 bitar
Mumsiga chokladbräck att bjuda på!
Fler recept på:
Jul, Bröllop
Annons

Ingredienser

  1. 1/2 dl nötter eller mandlar, t ex sötmandel, hasselnötter, valnötter eller pekannötter
  2. 2 msk färskpressad apelsin
  3. 2 msk socker
  4. 100 g mörk choklad
  5. 100 g vit choklad
  6. 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. 1.

   Hacka nötter och mandel mycket grovt. Rosta nöthacket i en torr stekpanna på medelvärme tills färgen är svagt gyllenbrun. Rör om med jämna mellanrum så att rostningen blir jämn.

  2. 2.

   Ringla över apelsinsaften och strö över sockret. Rör så att sockret fördelas jämnt över de fuktade nötterna. Fortsätt rosta under omrörning tills sockret smält till gyllenbrun färg. Häll ut blandningen på bakpapper och sära med exempelvis en trägaffel. Låt kallna.

  3. 3.

   Bryt den mörka chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikro. Rör till slät konsistens och bre ut chokladen på bakpapper till en cirkel, ca 16 centimeter i diameter.

  4. 4.

   Bryt den vita chokladen i mindre bitar och smält den på samma sätt som den mörka. Bre ut jämnt över den stelnade mörka. Strö över den karamelliserade nötblandningen. Strö sist över lite flingsalt. Ställ åter kakan svalt att stelna.

  5. 5.

   Servering: Bryt eller skär den kalla kakan i mindre bitar.

Tips från kocken

Lägg gärna bakpapperet i en mattallrik med rätt diameter, så får kakan rätt form och storlek. Ställ kylskåpskallt en stund att stelna.
Fler recept på:
Jul, Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?