Choklad- och dadelkaka med saffransgrädde

Choklad- och dadelkaka med saffransgrädde

Av: / Foto: Christina Uhlin
60 min
7 personer
Julig dessert!
Fler recept på:
Jul, Efterrätt
Annons

Ingredienser

    1. 150 g smör
    2. 8 dadlar, färska eller torkade
    3. 3 dl strösocker
    4. 2 tsk vaniljsocker
    5. 2 tsk bakpulver
    6. 5 msk kakao
    7. 2 ägg
    8. 1 1/2 dl vetemjöl
  1. Saffransgrädde

    1. 3 dl vispgrädde
    2. 1 kuvert saffran, 0,5 g
    3. 1 msk strösocker
  2. Garnering

    1. 1/2 dl frysta lingon

Gör så här

    1. 1.

      Låt smöret stå och mjukna en stund i rumstemperatur. Sätt ugnen på 175°. Klä en avlång form med bakpapper.

    2. 2.

      Hacka dadlarna fint.

    3. 3.

      Mixa smör, socker, vaniljsocker och bakpulver ljust och krämigt med elvisp eller i matberedare. Rör ner kakao och dadlar. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i mjölet.

    4. 4.

      Fyll formen med smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 45–50 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.

    5. 5.

      Saffransgrädde: Vispa grädden fluffig ihop med saffran och socker.

    6. 6.

      Skär kakan i bitar eller skivor och varva med saffransgrädden i vackra glas. Använd gärna höga glas på fot. Garnera med frysta lingon och gärna små dadelbitar.

Fler recept på:
Jul, Efterrätt
Är innehållet i detta recept olämpligt?