Choc’ chip cookies med jordnötssmör

Choc’ chip cookies med jordnötssmör

Av: / Foto: Augusta Andersson
Dundermumsiga kakor som passar till fikat året om! Vill man variera den är det bara att gå loco! Har man över av julkolan? Klipp ner i mindre bitar och vänd ner i degen, det mår den inte sämre av. Vill man göra utan jordnötssmak, skippa det!
Annons

Ingredienser

  1. Kakdeg

    1. 300 g Smör
    2. 2 dl Strösocker
    3. 2 dl Farinsocker
    4. 3 tsk Vaniljsocker
    5. 2 Ägg
    6. 2 tsk Bikarbonat
    7. 8 dl Vetemjöl
    8. 1,5-2 tsk Salt
    9. 200 g Choklad
    10. 3 msk Rinnigt jordnötssmör (många ekologiska brukar vara rinniga)

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 grader.

    2. 2.

      Smält smöret, ta undan från plattan för att svalna.

    3. 3.

      Rör ihop socker, farin, vanilj, salt och ägg i en bunke. Tillsätt sedan smöret och blanda till en jämn smet.

    4. 4.

      Blanda mjöl och bikarbonat i ett separat kärl. Rör i mjölblandningen i smeten.

    5. 5.

      Fördela degen i två bunkar. Tillsätt jordnötssmöret i den ena och blanda väl.

    6. 6.

      Hacka chokladen i en storlek du tycker känns bra. Fördela chokladen i de två bunkarna och vänd ner. Spara gärna en halv deciliter av chokladen att toppa kakorna med precis innan de ska in i ugnen, det ger en väldigt snygg finish!

    7. 7.

      Rulla bollar i typ golfbollsstorlek, eller skopa upp med en mellanstor kakskopa och placera på en bakplåtspapprad plåt.

    8. 8.

      Skjutsa in i ugnen och grädda i mellan 8-11 minuter. Det beror helt på ugnen och storleken på kakorna. Men vill man ha väldigt sega kakor kan man ta ut dem när man börjar skymta lite gyllenbrunt här och var på kakorna. Vill man ha de lite mer välbakade kan man grädda de i ytterligare 1-2 minuter efter det man börjat skymta det gyllenbruna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?