Cheesecakepaj

Cheesecakepaj

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
8 personer
Försvinnande god cheesecakepaj med lingon.
Fler recept på:
Bakelser, Tårta
Annons

Ingredienser

    1. 150 g smör eller margarin
    2. 3 dl vetemjöl
    3. 1/2 dl socker
    4. 1 st äggula
    5. 3/4 dl havregryn
    6. 1/2 tsk malen kanel
    7. 1/2 tsk nystött kardemumma
  1. Fyllning

    1. 2 dl vispgrädde
    2. 200 g färskost, t ex philadelphiaost
    3. 3/4 dl florsocker
    4. 3/4 tsk vaniljpulver
    5. 2 dl kvarg, 10%
    6. 1 1/2 dl rårörda lingon
  2. Garnering

    1. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Hacka snabbt samman matfett, vetemjöl, socker och äggula till en deg. Tryck ut 3/4 av degen i botten på en rund bakform och en bit upp på kanten. Formen bör mäta ca 20 cm i diameter och får gärna ha löstagbar kant. Ställ kylskåpskallt att vila i ca 30 minuter.

    2. 2.

      I den sparade lilla degen arbetas havregryn, kanel och kardemumma in till en smulig massa. Låt ligga kylskåpskallt en stund.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 200°. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 12–15 minuter eller tills den fått svagt gyllenbrun färg. Ta ut och låt kallna innan den lossas ur formen.

    4. 4.

      Strö ut havresmulorna på en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i 7–8 minuter. Ta ut och låt kallna.

    5. 5.

      Fyllning: Vispa grädden hårt. Vänd ner färskosten och vispa samman till en slät kräm. Smaksätt med florsocker och vaniljpulver. Vänd sist varsamt ner kvargen till en slät kräm.

    6. 6.

      Bre ut hälften av fyllningen i pajskalet. Klicka över hälften av lingonen och rör om lite slarvigt med ett skedskaft. Bre över resterande fyllning. Klicka ut resterande lingonsylt och rör om så att ytan blir melerad. Strö över havresmulorna.

    7. 7.

      Sikta över lite florsocker och servera ganska omgående medan bottnen har kvar sin sprödhet.

Tips från kocken

Pajskalet och strösslet kan göras färdigt och förvaras i lufttät förpackning i flera dagar. Fyll med lingongrädde strax före servering.
Fler recept på:
Bakelser, Tårta
Är innehållet i detta recept olämpligt?