Cheesecake med pepparkaksbotten

Cheesecake med pepparkaksbotten

Av: / Foto: Annika Broman
75 min
12 bitar
Servera cheesecaken med pepparkaksbotten och apelsin - juligt och barnsligt gott!
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 200 g pepparkakor
    2. 100 g margarin eller smör
  2. Fyllning

    1. 600 g färskost av philadelphiatyp
    2. 2 dl crème fraiche
    3. 2 st apelsiner (använd endast deras finrivna skal)
    4. 2 1/2 dl strösocker
    5. 2 msk majsstärkelse
    6. 1 msk vaniljsocker
    7. 4 st ägg
  3. Glasyr

    1. 2 dl crème fraiche
    2. 1/2 dl florsocker
    3. 1 msk vaniljsocker
  4. Garnering

    1. pepparkakshjärtan

Gör så här

    1. 1.

      Lägg pepparkakorna i en matberedare. Smält matfett i en kastrull.

    2. 2.

      Tillsätt fettet och kör alltsammans några sekunder så att det blir till smulor.

    3. 3.

      Tryck ut smulorna på botten av en smord form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter.

    4. 4.

      Lägg ost, crème fraiche, apelsinskal, socker, majsstärkelse, vaniljsocker och ägg i en bunke och blanda till en slät smet med elvisp.

    5. 5.

      Häll smeten ovanpå pepparkakssmulorna. Grädda cheesecaken en bit ner i ugnen i 175°, 50–55 min.

    6. 6.

      Kakan är färdig när den fått lite färg och äggsmeten har stannat. Grädda inte för länge – den är godast om den är lite krämig.

    7. 7.

      Låt kakan svalna helt, gärna över natten.

    8. 8.

      Blanda crème fraiche, florsocker och vaniljsocker till en tjock kräm med elvisp. När du vispar kommer crème fraichen först att bli tunn, fortsätt tills den tjocknar igen.

    9. 9.

      Bred glasyren ovanpå kakan och garnera med pepparkakshjärtan.

Tips från kocken

Inget spill! För att förhindra att fett rinner ut på botten av ugnen – ställ formen på en bit bakplåtspapper.
Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?