Cheesecake med passionsfruktsgelé

Cheesecake med passionsfruktsgelé

Av: / Foto: Linda Eriksson
60 min
15 bitar
En härligt fräsch och syrlig tårta med god kexbotten - mums!
Annons

Ingredienser

  1. Botten:

    1. 200 g digestivekex
    2. 100 g smör
  2. Topping:

    1. 5 gelatinblad
    2. 200 g philadelphiaost
    3. 3 dl florsocker
    4. 2 äggulor
    5. 1 tsk vaniljsocker
    6. 3 dl vispgrädde
    7. saften av 1 lime
  3. Passionsfruktsgelé

    1. 3 gelatinblad
    2. 3 passionsfrukter
    3. 1/2 dl koncentrerad tropisk juice
    4. 2 dl vatten

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175° vanlig ugnsvärme. Mixa digestivekexen fint och smält smöret. Blanda och tryck ut i en rund form med löstagbara kanter cirka 24 cm i diameter. Släta till med baksidan på en matsked.

    2. 2.

      Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Låt kallna i kylskåp i formen.

    3. 3.

      Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Rör ut philadelphian med florsocker och tillsätt äggulor och vaniljsocker. Vispa upp blandningen så att den blir aningen fluffig.

    4. 4.

      Ta en ren bunke och vispa grädden till fast konsistens. Pressa saften av limen och värm upp juicen som blir, rör ner de urkramade gelatinbladen och se till att dessa löser upp sig ordentligt i juicen.

    5. 5.

      Blanda grädden i äggsmeten, och så även den avsvalnade limejuicen under kraftig omrörning. Häll smeten över den kalla (obs!) kexbotten och ställ att stelna i frysen i minst 3 timmar.

    6. 6.

      Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela passionsfrukterna och skrapa ur innehållet i en finmaskig sil. Passera innehållet ner i en kastrull och tillsätt juicekoncentrat och vatten.

    7. 7.

      Koka upp och ta av från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ut dem i juiceblandningen. Ställ att svalna i rumstemperatur. När blandningen är kall, ta ut cheesecaken ur frysen och häll över juicen.

    8. 8.

      Låt stå i kylen att stelna i minst 2 timmar, alternativt ställ in den i frysen igen. Tina den sedan sedan i kylskåp i 6 timmar innan servering.

    9. 9.

      Dekorera med färsk passionsfrukt eller valfri ätbar blomma.

Tips från kocken

Den här tårtan går att förbereda några dagar innan och stå i frysen, ställ den att tina i kylskåpet 6 timmar innan den ska avnjutas. Dekorera med vackra rosor
Är innehållet i detta recept olämpligt?