Caesarsallad på grönkål med varmrökt lax och krämigt ägg

Caesarsallad på grönkål med varmrökt lax och krämigt ägg

Av: / Foto: Fabian Björnstjerna
30 min
4 personer
Gör favoriten caesarsallad på grönkål och med rågbrödskrutonger – lite nyttigare, mycket godare!
Fler recept på:
Sallad, Blomkål, Citron
Annons

Ingredienser

    1. 4 ekologiska ägg
    2. 200 g rågbröd (4 tjocka skivor)
    3. 2 msk smör
    4. 1 dl matolja
    5. 4 msk kapris (avrunna)
    6. 1 liten blomkål (i buketter)
    7. 1 grönkål eller svartkål (bladen)
    8. 1 liten ekologisk citron (saften)
    9. 500 g varmrökt lax
    10. salt
  1. Caesardressing:

    1. 1 tsk sardellkräm
    2. 1 vitlöksklyfta (hackad)
    3. 1 äggula
    4. 1 dl riven parmesanost
    5. 1 msk citronsaft
    6. svartpeppar
    7. ca 1 dl olivolja

Gör så här

    1. 1.

      Mixa sardellkräm, vitlök, äggula, parmesan, citron och peppar i matberedare till dressingen. Häll i oljan i en tunn stråle så dressingen inte spricker. Låt stå svalt.

    2. 2.

      Koka upp vatten och lägg i äggen exakt 7 minuter. Kyl ner direkt i kallt vatten. Skala och dela.

    3. 3.

      Dela rågbrödet i små bitar och fräs i smör tills de blir knapriga. Salta lätt och låt rinna av på papper.

    4. 4.

      Värm 1 dl olja i stekpanna och snabbfritera kaprisen till den blir lätt knaprig. Sila av oljan och spara den, låt kaprisen rinna av på hushållspapper.

    5. 5.

      Hårdstek blomkålsbuketterna i matolja och låt rinna av på hushållspapper.

    6. 6.

      Skär eller riv grönkålen i bitar och salta. Pressa över resten av citronen och blanda runt dressingen i kålen med händerna.

    7. 7.

      Lägg kålen i botten av en djup tallrik. Toppa med rågbröd, krispig kapris, stekt blomkål och varmrökt lax. Ringla över lite av den sparade kaprisoljan.

Tips från kocken

Spara grönkålsstammen till att göra juice i råsaftcentrifugen
Fler recept på:
Sallad, Blomkål, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?