Butterkaka med saffran

Butterkaka med saffran

140 min
2 kakor
Denna butterkaka med smak av smör, saffran och mandelmassa smakar ljuvligt och passar utmärkt till advent- och juletid.
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst
    2. 150 g smör
    3. 5 dl mjölk
    4. 1.5 dl strösocker
    5. 1 g saffran (2 kuvert)
    6. 1 nypa salt
    7. 1.5 l vetemjöl
  1. Fyllning

    1. 260 g mandelmassa
    2. 25 g smält smör (avsvalnat)
  2. Till pensling

    1. 1 st ägg

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en bunke. Smält smöret; tillsätt mjölken och ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen.

    2. 2.

      Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk, cirka 45 minuter.

    3. 3.

      Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret.

    4. 4.

      Smörj 2 hjärtformade eller runda bakformar med diameter cirka 18–20 cm med smör. Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en platta.

    5. 5.

      Bred på mandelmassan och rulla ihop till rullar. Skär upp rullarna i 3 cm breda bullbitar. Packa bullarna i formarna och ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter.

    6. 6.

      Värm ugnen till 200°. Pensla kakorna med uppvispat ägg och grädda i cirka 25 minuter. Låt svalna under duk.

Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?