Brytbröd med tomater

Brytbröd med tomater

Av: / Foto: Ragnar Òmarsson
90 min
16 bitar
Bakas ut som runda bullar och läggs i långpanna så att de jäser ihop till ett enda bröd. Vackert som helt bröd på julbordet eller buffén.
Annons

Ingredienser

    1. 25 g jäst
    2. 4 dl vatten, 37 grader
    3. 1 dl olivolja
    4. 100 g riven Västerbottensost
    5. 10 dl vetemjöl, fullkorn
    6. 8 st körsbärstomater
    7. riven ost

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt olivolja, det mesta av osten och vetemjölet. Arbeta till en smidig deg och låt sen jäsa ca 30 minuter under bakduk.

    2. 2.

      Ta upp degen på mjölat bakbord. Baka ut till 16 runda bullar och lägg dem tätt i långpanna. Låt jäsa ytterligare ca 20 minuter.

    3. 3.

      Dela tomaterna och lägg en halva på varje bröd, toppa med lite riven ost. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter. Låt svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?