Brytbröd med pumpa och parmesan

Brytbröd med pumpa och parmesan

Av: / Foto: Sophie Håkansson
1 bröd
Gott brytbröd med parmesan, pumpa, pumpafrön och flingsalt. Passar perfekt till soppa eller gryta samt på en buffé.
Annons

Ingredienser

    1. 25 g jäst
    2. 2½ dl mjölk, 37°
    3. ½ dl rapsolja
    4. 2 msk flytande honung
    5. 1 tsk salt
    6. 100 g lagrad parmesanost, grovriven
    7. 125 g pumpa, t ex 
butternut, grovriven
    8. ca 8 dl vetemjöl
  1. Garnering

    1. 1 ägg
    2. 3 msk sesamfrön
    3. 3 msk pumpakärnor
    4. 2 tsk flingsalt

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en bunke.

    2. 2.

      Värm mjölken till 37°, häll den över jästen och blanda tills jästen löst sig. Tillsätt olja, honung, salt, parmesan, pumpa och mjöl, lite i taget. Arbeta degen väl i ca 5 minuter till en smidig deg.

    3. 3.

      Låt jäsa under bakduk 
i ca 40 minuter.

    4. 4.

      Ta upp degen och knåda på mjölat bakbord, dela 
i 15 lika stora bitar. Rulla degbitarna till runda bollar som läggs tätt ihop i en bakplåtspappersklädd rund springform, ca 24 cm i diameter.

    5. 5.

      Låt jäsa under bakduk 
i ca 25 minuter.

    6. 6.

      Sätt ugnen på 225°.

    7. 7.

      Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön, pumpakärnor och flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

    8. 8.

      Ta ut brytbrödet från formen och låt svalna på galler under bakduk.

Är innehållet i detta recept olämpligt?