Brysselkålspaj med fläskfilé och örter

Brysselkålspaj med fläskfilé och örter

Av: / Foto: Anders Norrsell
100 min
5 portioner
Matig paj, där fläskfilé samsas med vintrig brysselkål.
Fler recept på:
Brysselkål, Paj, Fläskfilé, Fläsk
Annons

Ingredienser

    1. 3 dl vetemjöl
    2. 150 g smör
    3. 2 msk kallt vatten
  1. Fyllning

    1. 1 purjolök, strimlad
    2. 2 msk smör
    3. 250 g färsk eller fryst brysselkål
    4. 1 1 fläskfilé ca 600 g
    5. salt, svartpeppar
    6. 2 msk smör
    7. 2 msk gula russin
  2. Stanning

    1. 3 ägg
    2. 2 dl crème fraiche
    3. 3 dl vispgrädde
    4. 2 dl riven lagrad ost t ex Västerbotten
    5. 3 msk finhackad persilja
    6. 1 msk finhackad rosmarin
  3. Garnering

    1. persilja, granatäppelkärnor

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    2. 2.

      Blanda samman vetemjöl, smör och vatten, gärna i matberedare, till en degboll. Svep in i platsfilm, lägg svalt ca 10 minuter.

    3. 3.

      Tryck eller kavla ut degen i smord pajform ca 24 cm. Nagga pajskalet med en gaffel, förgrädda ca 10 minuter i ugnens mitt.

    4. 4.

      Fräs purjon blank och smidig i smör. Ansa brysselkålen, dela de stora. koka kålen i ca 5 minuter.

    5. 5.

      Putsa köttet, salta, peppra och bryn runt om i smör. Flytta över köttet till en eldfast form och stek vidare i ugnens mitt ca 18 minuter.

    6. 6.

      Vispa samman samtliga ingredienser till stanningen. Häll halva mängden i pajskalet.

    7. 7.

      Fördela lök, kål och russin i det förgräddade pajskalet. Häll resterande stanning över. Skiva köttet och lägg runt pajformens kant.

    8. 8.

      Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, känn med sticka. Täck med folie i slutet om pajen får för mycket färg. Ta ut och garnera.

Tips från kocken

De gula russinen har mildare smak än vanliga russin, men kan ersättas med vanliga russin vid behov.
Fler recept på:
Brysselkål, Paj, Fläskfilé, Fläsk
Är innehållet i detta recept olämpligt?