Brownies med karamelliserad blodapelsinsallad

Brownies med karamelliserad blodapelsinsallad

Av: / Foto: Anette Nilsson
50 min
12 bitar
Supergoda brownies med delikat blodapelsinsallad, smakerna gifter sig i munnen!
Fler recept på:
Brownies
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 200 g mörk choklad
    3. 100 g smör
    4. 2 dl mörkt muscovadoråsocker
    5. 1 dl strösocker
    6. 4 st ägg
    7. ¾ dl kakao
    8. 1½ dl vetemjöl
    9. finrivet skal av 1 blodapelsin
  1. Blodapelsinsallad

    1. 3 st blodapelsiner
    2. 2 msk strösocker
    3. ½ st vaniljstång
  2. Apelsinkaramell

    1. 1 dl strösocker
    2. 1½ dl färskpressad
    3. blodapelsinsaft
  3. Tillbehör

    1. lättvispad grädde

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Klä en fyrkantig bakform, cirka 24x24 cm, med bakplåtspapper.

    2. 2.

      Bryt chokladen i mindre bitar och smält dem på svag värme under omrörning tillsammans med smöret. Ta kastrullen från värmen, tillsätt muscovadoråsocker och strösocker. Rör ner äggen ett i taget. Sikta ner kakao och vetemjöl. Tillsätt skal från en väl tvättad blodapelsin. Rör smeten slät.

    3. 3.

      Bred ut smeten jämnt i formen. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter. Prova med en sticka. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten. Låt kallna i formen.

    4. 4.

      Apelsinsallad: Skär av skalet på blodapelsinerna. Se till att allt vitt och den yttersta hinnan kommer bort. Dela dem därefter i fjärdedelar. Skär bort den sega strängen i mitten, skär därefter klyftorna i skivor, lägg dem i en skål och strö över socker. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna, lägg även ner stången. Rör om och ställ svalt att dra en stund.

    5. 5.

      Apelsinkaramell: Smält sockret i en stekpanna, men rör inte eftersom det då bildas klumpar. Passa noga, det bränns lätt. Då sockret fått gyllenbrun färg, tillsätt apelsinsaften lite i taget under omrörning. Låt lagen koka en stund till simmig konsistens. Ställ åt sidan att kallna.

    6. 6.

      Skär upp kakan i rutor och garnera med apelsinsallad. Ringla över apelsinkaramellen och servera med lättvispad grädde.

Fler recept på:
Brownies
Är innehållet i detta recept olämpligt?