Briocher

Briocher

Av: / Foto: Anders Norrsell
120 min
20 stycken
Briocherna blir lätta och luftiga av att knådas länge innan rumtempererat matfett tillsätts i degen.
Fler recept på:
Bullar, Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 25 g jäst
    2. 2 dl vatten
    3. 1/2 tsk salt
    4. 12 dl vetemjöl
    5. 150 g rumsvarmt smör eller margarin
    6. 1 1/2 kuvert saffran
    7. 3 msk strösocker
    8. 4 ägg
  1. Pensling

    1. ägg

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    2. 2.

      Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader. Lös upp jästen i vattnet.

    3. 3.

      Tillsätt salt och ca 4-5 dl vetemjöl och rör samman till en deg. Låt jäsa i ca 30 minuter.

    4. 4.

      Stöt saffran med lite socker i en mortel. Rör samman matfett och socker och klicka ner detta i smeten lite i taget, rör emellan. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje. Tillsätt saffran.

    5. 5.

      Arbeta in resterande mängd vetemjöl och ta upp degen på lätt mjölat bakbord.

    6. 6.

      Dela degen i 22 lika stora bitar. Väg gärna delarna. Rulla lika stora bullar av 20 av delarna. Placera i smorda aluminiumformar.

    7. 7.

      Dela de 2 sista bitarna i 10 bitar var och rulla samman till små bullar. Gör en fördjupning i varje stor bulle och lägg ner en liten bulle.

    8. 8.

      Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter.

    9. 9.

      Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i ugnens mitt i ca 8-10 minuter.

Tips från kocken

I Frankrike har man fina speciella briocheformar, som här kan vara svåra att få tag i. Vanliga folieformar duger utmärkt.
Fler recept på:
Bullar, Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?