Brioche

Brioche

270 min
20 Stycken
Detta franska matbröd har en len smak av smör och passar bra både till frukost, mellanmål och som tillbehör till maträtter. Degen förbereds dagen innan och räcker till 20 hamburgerbröd eller 2 limpor.
Annons

Ingredienser

  1. Deg

    1. 10 dl Vetemjöl
    2. 0.75 dl Socker
    3. 25 g Jäst
    4. 7 st ägg
    5. 0.5 msk Salt
    6. 325 g Smör
  2. Äggstrykning

    1. 1 st ägg
    2. 1 nypa salt
    3. 1 st skvätt vatten

Gör så här

    1. 1.

      Dag 1: Kör alla ingredienser utom smör och salt i assistent på låg växel i 10 minuter. Tillsätt salt och kör i 3 minuter på medelhög växel. Kör sedan på låg växel och tillsätt smör, lite i taget, tills degen är slät och smidig, men mycket kladdig. Olja en plastbunke och stjälp i degen. Sätt i kylen över natten.

    2. 2.

      Dag 2: Vält ut degen på mjölat bord och väg upp antingen limpor eller hamburgerbröd. Lägg limporna i smorda, avlånga formar och pensla dem en första gång med ägg blandat med vatten och salt.

    3. 3.

      Hamburgerbröden runddrivs och läggs på plåt klädd med bakplåtspapper; platta till dem med något stort (som en plåt) och pensla med äggstrykning. Jäs i rumstemperatur i cirka 2–3 timmar.

    4. 4.

      Pensla försiktigt en gång till innan bröden ska gräddas. Sätt ugnen på 170°. Grädda limporna i 20–25 minuter, hamburgerbröden cirka 5–6 minuter.

Är innehållet i detta recept olämpligt?