Bräserad lammbog med torkad frukt lagad i lergryta

Bräserad lammbog med torkad frukt lagad i lergryta

Av: / Foto: Columbus Leth
100 min
4 personer
Mat i lergryta sköter sig själv och blir saftig och smakrik. När du lyfter på locket sprids de mest fantastiska dofter!
Fler recept på:
Ugnsbaka , Vitlök, Citron, Sallad, Lamm
Annons

Ingredienser

    1. Lite olja
    2. 1 st lammbog på 1 ½ kg, inkl ben (be slaktaren skära bogen i stora stycken)
    3. 3 ½ dl vitt vin
    4. 1 dl äppelmust
    5. 2 dl grönsaksbuljong
    6. Havssalt och färskmalen peppar
    7. 50 g torkade aprikoser
    8. 50 g dadlar, skurna i bitar
    9. 3 msk honung
    10. 1 knippa mynta (spara lite till dekoration, och hacka lite till couscoussalladen)
    11. 1 st kanelstång
    12. 6 st kardemummakärnor
    13. 5 st nejlikor
    14. 1 st hel vitlök, delad mitt itu
  1. Tillbehör:

    1. 1 paket couscous, ca 250 g
    2. Mynta, finhackad
    3. 1 st gurka i tärningar eller 1 liten squash
    4. Olivolja
    5. Flytande honung
    6. Saft av ½–1 citron
    7. Salt och peppar

Gör så här

    1. 1.

      Smörj lergrytan med lite olja, och lägg i köttet. Häll i vitt vin, äppelmust och buljong. Krydda med salt och peppar.

    2. 2.

      Tillsätt torkad frukt, honung, de hela kryddorna samt vitlök. Lägg på locket och sätt in grytan mitt i ugnen i 200˚ i 1 ½ timme.

    3. 3.

      Couscoussallad: Tillaga couscous enligt beskrivning på paketet. Vänd ner gurktärningar och mynta, och häll lite olivolja, honung och citronsaft över. Smaka av med salt och peppar.

Fler recept på:
Ugnsbaka , Vitlök, Citron, Sallad, Lamm
Är innehållet i detta recept olämpligt?