Bouillabaisse med apelsinaioli o örtkrutonger

Bouillabaisse med apelsinaioli o örtkrutonger

Av:
45 min
4 port
Annons

Ingredienser

  1. Soppan

    1. 300 g torsk- och laxtärningar
    2. 1 st gul lök
    3. 2 st vitlöksklyftor
    4. 1 st fänkål
    5. 500 g fast potatis
    6. 2 msk olja
    7. 1/2 g saffran
    8. 2 msk tomatpuré
    9. 8 dl fiskbuljong
    10. 1 tsk timjan
    11. 4 skivor vitt formbröd
    12. 170 g kräftstjärtar i lake
    13. 2 msk hackad dill
    14. 1/2 tsk rivet apelsinskal
  2. Aioli

    1. 1 st äggula
    2. 1 st vitlöksklyfta
    3. 1/2 tsk vitvinsvinäger
    4. 1 dl rapsolja

Gör så här

    1. 1.

      Tina torsk- och laxtärningar. Sätt ugnen på 250 grader.

    2. 2.

      Skala o finhacka löken o vitlöken. Ansa o finstrimla fänkålen. Skala o tärna potatisen.

    3. 3.

      Fräs löken, vitlöken o fänkålen i en stor gryta i hälften av oljan, strö på saffranet. Tillsätt potatisen och tomatpurén o fräs ca 3 min. Tillsätt buljongen o hälften av timjanen. Låt småputtra 10 min.

    4. 4.

      Aioli: Vispa ihop äggulan,den pressade vitlöken och vinägern. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med salt, peppar och apelsinskal.

    5. 5.

      Skär brödskivorna i tärningar. Strö på den andra hälften av timjanen på brödet o ringla över resten av oljan.

    6. 6.

      Rosta brödet mitt i ugnen ca 5 min eller tills de är gyllenbruna.

    7. 7.

      Smaka av grytan med salt o peppar. Låt kräftstjärtarna rinna av. Tillsätt fisken i grytan o låt stå på svag värme ca 5 min. Hacka dillen o rör ner den o kräftstjärtarna. Servera direkt med en klick aioli o krutongerna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?