Bouillabaisse

Bouillabaisse

90 min
6 Portioner
En riktigt klassisk och smarrig bouillabaisse!
Fler recept på:
Soppa, Tomater, Vitlök, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 500 g räkor med skal
    2. 500 g färska musslor
    3. 0.5 st fänkål - ca 200 g
    4. 1 st gul lök
    5. 2 st vitlöksklyftor
    6. 2 msk olja
    7. 3 dl torrt vin
    8. 500 g fiskskrov och huvud
    9. 1 l Vatten
    10. 2 st lagerblad
    11. 0.5 g saffran
    12. 2 st tomater
    13. 2 st potatisar - ca 150 g
    14. salt och peppar
    15. 700 g blandade fiskfiléer - t ex gös torsk och lax

Gör så här

    1. 1.

      Skala räkorna och spara skalen. Rensa musslorna och kasta dem som är öppna. Skär fänkålen i bitar. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs fänkål, lök och vitlök några minuter. Ta upp musslorna med hålslev. Lägg i räkskal och fiskskrov. Häll i vatten och lagerblad. Skär tomaterna i klyftor och tillsätt dem. Sjud buljongen under lock i 30 minuter.

    2. 2.

      Lägg i musslor och häll vinet över. Låt sjuda under lock i några minuter tills musslorna öppnat sig.

    3. 3.

      Ta upp musslorna med hålslev. Lägg i räkskal och fiskskrov. Häll i vatten och lagerblad. Skär tomaterna i klyftor och tillsätt dem. Sjud buljongen under lock i 30 minuter.

    4. 4.

      Sila genom en finmaskig sil och spara buljongen. Skala och skär potatisen i bitar. Häll buljongen i en kastrull och tillsätt potatis och saffran. Sjud under lock i 10 minuter tills potatisen mjuknat. Smaka av och krydda.

    5. 5.

      Mixa soppan slät. Lägg i fisk och låt sjuda på låg värme tills den är klar, lägg sedan i räkor och musslor.

Tips från kocken

Bäst blir bouillabaissen om du gör buljongen från grunden. Be din fiskhandlare om fiskskrov och huvud.
Fler recept på:
Soppa, Tomater, Vitlök, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?