Bondbröd

Bondbröd

2880 min
2 Stycken
Kan det bli en bättre söndagsmorgon än att vakna till nybakat bröd?
Annons

Ingredienser

  1. Dag 1, kväll

    1. 4 dl vetemjöl special
    2. 2.5 dl vatten 37 grader
    3. 15 g rågsurdesstart
  2. Dag 2, morgon

    1. degen från dag 1
    2. 5 g Jäst
    3. 4 dl Vatten
    4. 0.5 dl rapsolja
    5. 2 tsk Socker
    6. 2.5 dl Rågmjöl
    7. 10 dl vetemjöl special
    8. 1 msk havssalt

Gör så här

    1. 1.

      Dag 1, kväll: Blanda alla ingredienser väl. Låt degen vila i rumstemperatur till nästa dag.

    2. 2.

      Dag 2, morgon: Smula ner jästen i degen från dag 1. Tillsätt alla andra ingredienser utom salt och arbeta degen i maskin i 10 minuter. Tillsätt salt och kör i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek, 1–3 timmar.

    3. 3.

      Dela degen i 2 delar och knåda varje del till ett runt bröd. Lägg bröden att jäsa övertäckta i mjölade jäskorgar i 45 minuter. Ställ in en oöm plåt längst ner i ugnen och värm ugnen till 250°. Vält försiktigt upp bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper och ställ in dem i ugnen.

    4. 4.

      Häll en kopp vatten på plåten i botten av ugnen, stäng luckan och grädda i 5–10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200° och grädda bröden i ytterligare 30–40 minuter. Låt svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?