Bohuslänska brödkakor

Bohuslänska brödkakor

Av:
60 min
6 brödkakor
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst
    2. 1 dl socker
    3. 5 dl vatten
    4. 75 g smör
    5. 1 tsk salt
    6. 1 dl rågmjöl
    7. 1,5 liter vetemjöl

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en bunke. Häll i sockret.

    2. 2.

      Koka upp 2 dl av vattnet och smält smöret i det. Kyl blandningen med resten av vattnet, då blir temperaturen lagom för att hälla i bunken (37 grader)

    3. 3.

      Tillsätt salt. Rör ner rågmjölet och det mesta av vetemjölet.

    4. 4.

      Arbeta ihop degen. Knåda in mer mjöl om degen känns för lös. Täck över och jäs i ca 30 minuter eller till dubbel storlek.

    5. 5.

      Dela degen i 5-6 delar och trilla dem till runda bullar. Börja genast kavla ut dem till runda halvcentemeter tjocka kakor. Nagga och låt jäsa ca 20 minuter.

    6. 6.

      Sätt ugnen på 250-275 grader. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Är innehållet i detta recept olämpligt?