Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Av: / Foto: www.ica.se/
180 min
6 port
Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg grytbitar av nöt
    2. 2 msk smör
    3. 2 msk vetemjöl
    4. 1/2 dl balsamvinäger
    5. 2 dl kalvbuljong
    6. 1/2 fl rödvin
    7. 2 pkt bacon
    8. 200 g champinjoner
    9. 2 st vitlöksklyftor
    10. 1 burk sultlök
    11. salt
    12. nymalen svartpeppar
  1. Bouquet garni

    1. 1 st morot
    2. 3 st timjankvistar
    3. 2 st lagerblad
    4. 1 st steksnöre
    5. 1 dl grovhackad persilja

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°C.

    2. 2.

      Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.

    3. 3.

      Hetta upp lite smör i en gryta. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.

    4. 4.

      Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.

    5. 5.

      Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.

    6. 6.

      Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.

    7. 7.

      Bouquet garni: Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.

    8. 8.

      Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra.

    9. 9.

      Till servering: Servera med kokt potatis.

Är innehållet i detta recept olämpligt?