Blomkålsgratäng med sidfläsk och Västerbottensost

Blomkålsgratäng med sidfläsk och Västerbottensost

Av: / Foto: Emma Eriksson
60 min
4 personer
En enkel gratäng som inte kräver bechamelsås.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Gratäng, Blomkål, Vitlök, Fläsk
Annons

Ingredienser

    1. 2 st medelstora blomkålshuvuden
    2. 100 g rökt sidfläsk
    3. 1 st vitlöksklyfta
    4. olivolja till stekning
    5. 1 msk finhackad rosmarin
    6. 2 dl crème fraiche
    7. 2 dl mjölk
    8. 150 g Västerbottensost, grovriven
  1. Garnering

    1. hackad persilja

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    2. 2.

      Dela blomkålen i mindre buketter. Koka i saltat vatten 5 minuter och lägg i smord ugnsform.

    3. 3.

      Tärna fläsket och finhacka vitlöken. Fräs i lite olivolja tillsammans med rosmarin, tills fläsket börjar bli knaprigt. Fördela blandningen över blomkålen.

    4. 4.

      Vispa ihop crème fraiche, mjölk och ost, men spar lite av osten. Häll såsen över blomkålen och strö över ost. Gratinera i mitten av ugnen 25–30 minuter, tills det fått fin färg. Strö över persilja.

Fler recept på:
Ugnsbaka , Gratäng, Blomkål, Vitlök, Fläsk
Är innehållet i detta recept olämpligt?