Blomkålsgratäng med krämiga lökar och bacon

Blomkålsgratäng med krämiga lökar och bacon

Av:
4 pers
Annons

Ingredienser

  1. Ingredienser

    1. 1 st blomkålshuvud, ca 500 g
    2. 250 g steklökar
  2. Örtsmakande stuvning

    1. 2 msk smör
    2. 3 msk vetemjöl
    3. 2 dl vatten
    4. 2 1/2 dl vispgrädde
    5. 1 1/2 msk grönsaksfond
    6. 3 msk finhackade örter, t ex persilja, basilika, timjan eller rosmarin
    7. 1 1/2 dl riven lagrad ost
    8. 140 g stekt bacon
  3. Garnering

    1. lite kryddgrönt ex persilja

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200 grader. Ansa blomkålen o dela den i mindre buketter. Skala lökarna o koka blomkål o lök i lättsaltat vatten ca 6 min.

    2. 2.

      Baconstuvning: Smält smöret i en kastrull o vispa ner vetemjölet. Tillsätt vatten o grädde, vispa till en slät sås.

    3. 3.

      Tillsätt fond o örter. Låt puttra samman ca 4 min under vispning, krydda. Ta av från plattan o vispa ner riven ost. Stek baconet o låt rinna av på hushållspapper. Vänd ner halva mängden i såsen.

    4. 4.

      Fördela lök o blomkål i en smord eldfast form o häll över stuvningen. Gratinera i ugnens mitt tills gratängen har fått fin färg, ca 20 min. Strö över resterande mängd bacon o garnera med kryddgrönt.

Är innehållet i detta recept olämpligt?