Blåbärstårta med mascarponekräm

Blåbärstårta med mascarponekräm

/ Foto: John Bendtsen
45 min
1 tårta
Riktigt mumsig blåbärstårta med mascarponekräm.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Bröllop, Bakelser, Tårta
Annons

Ingredienser

    1. 200 g hasselnötter
    2. 1 tsk bakpulver
    3. 3 stora ägg
    4. 2 dl ekologiskt rörsocker
  1. Mascarponekräm

    1. 3 dl vispgrädde
    2. 1 vaniljstång
    3. 1 burk mascarpone, 250 g
    4. finrivet skal av 1 citron
    5. 3–4 msk florsocker
  2. Blåbärsfyllning

    1. 300 g frysta blåbär
    2. 4–6 msk ekologiskt rörsocker
  3. Garnering

    1. flisor av mörk choklad

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen.

    2. 2.

      Mal nötterna i mandelkvarn och blanda med bakpulvret.

    3. 3.

      Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd ner nötterna försiktigt och fördela smeten i formen. Grädda cirka 35 minuter på nedersta falsen tills bottnen har fin färg. Prova med en sticka att den känns torr.

    4. 4.

      4.Mascarponekräm: Vispa grädden. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i grädden, spara stången till blåbärskoket. Blanda ner mascarpone, citronskal och florsocker.

    5. 5.

      Blåbärsfyllning: Koka upp blåbär, socker och vaniljstången i en liten kastrull. Kyl. Häll lite av saften från blåbären i krämen.

    6. 6.

      Dela kakan i två bottnar. Lägg den ena bottnen på ett fat och fördela blåbären ovanpå, fukta ev den andra botten med lite av saften. Lägg på hälften av krämen, den andra bottnen och sedan resten av krämen ovanpå. Avsluta med att garnera med chokladspån.

Är innehållet i detta recept olämpligt?