Smula ner jästen i en skål och lös upp den i den ljumma mjölken. Tillsätt socker, salt, äggula och ca hälften av mjölet.
Klicka i smöret och rör samman till en deg. Tillsätt resten av mjölet (spara lite till utbakningen) blandat med bakpulvret. Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under duk ca 50 min.
Fyllning: Rör samman smör, socker och smulad eller riven mandelmassa.
Dela degen i två bitar. Kavla ut varje del till en rundel (ca 28 cm i diam). Skär varje rundel i 8 snibbar.
Lägg en klick fyllning och några blåbär på varje snibb. Rulla samman till gifflar. Lägg dem på plåt med bakpapper. Låt jäsa under duk ca 40 min.
Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i 7–8 min.
Rör ihop florsocker, vatten och färg till en glasyr. Ringla glasyren över gifflarna.