Björns knytisbröd

Björns knytisbröd

Av: / Foto: Björn Engqvist
360 min
Ett vackert matbröd med krispig yta som passar till de flesta tillställningarna.
Annons

Ingredienser

  1. Deg

    1. 6 dl Kallt vatten
    2. 1 msk Honung
    3. 2 msk Surdeg
    4. 2 msk Olja
    5. Några nypor Salt
    6. Ca 13 dl Mjöl (t.ex. Manitoba Cream)
    7. 25 gr Jäst

Gör så här

    1. 1.

      Blanda alla blöta ingredienser + olja + salt och jäst i degblandare.

    2. 2.

      Häll i mjöl till degen släpper från bunken. Bearbeta i degblandare i cirka 15 minuter.

    3. 3.

      Låt jäsa cirka 4-5 timmar i kylen. Gärna i en välmjölad jäskorg.

    4. 4.

      Ta fram brödet i rumstemperatur 1 timme innan gräddning och låt degen jäsa mer om den behöver det.

    5. 5.

      Häll upp degen på en bakplåt, försiktigt så att mönstret från jäskorgen håller.

    6. 6.

      Ställ in vatten längst ner i ugnen. Detta skapar ånga och en hård yta på brödet. Grädda i ugnen i 10 minuter på 250 grader.

    7. 7.

      Ta ut vattnet, grädda klart brödet i 30 minuter på 175 grader. Ät och njut!

Är innehållet i detta recept olämpligt?