Bittes biskvitårta

Bittes biskvitårta

Av: / Foto: Anders Norrsell
90 min
12 bitar
Både överraskande och gott med en enda stor biskvi!
Fler recept på:
Choklad , Tårta , Bakelser, Alla Hjärtans Dag
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 550 g mandelmassa av god kvalitet
    2. 2 st äggvitor (knappt)
  2. Smörkräm

    1. 100 g mörk choklad
    2. 250 g smör, rumsvarmt
    3. 3 dl florsocker
    4. 1 msk vaniljsocker
    5. 2 st äggulor
  3. Topping

    1. 100 g mörk choklad
    2. ev 25 g kokosfett
  4. Garnering

    1. jordgubbsklyftor
    2. hallon
    3. blåbär
    4. kryddgrönt

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 grader.

    2. 2.

      Riv mandelmassan grovt och arbeta in äggvitan lite i taget. Rör smeten slät mellan varje gång du tillsätter äggvita så att den inte blir klimpig. Rör samman noga.

    3. 3.

      Rulla smeten till en kladdig boll och placera på en bakpappersklädd plåt. Tryck ut till en rundel, ca 20 cm i diameter.

    4. 4.

      Grädda i ugnens mitt 17-19 minuter. Ta ut plåten och låt kakan svalna något innan du vänder upp den på ett galler. Låt kallna med undersidan uppåt, täck med en handduk.

    5. 5.

      Smält chokladen till krämen i ett vattenbad. Låt svalna lite.

    6. 6.

      Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor mjukt, vitt och fluffigt med hjälp av en elvisp. Vänd ner chokladen i smörkrämen.

    7. 7.

      Bred ut krämen toppigt på den platta sidan av biskvibott­nen med en sked. Den ska bli slät och fin, lite högre på mitten. Låt stelna i kylen ca 30 minuter.

    8. 8.

      Smält chokladen tillsammans med kokosfettet, häll blandningen över tårtan. Släta till lite med en palett eller en slät "smörgåsnisse". Ställ in i kylen för att stelna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?