Bearnaisegratinerad filé med blomkål

Bearnaisegratinerad filé med blomkål

Av: / Foto: Ralph Månsson
45 min
4 stycken
Två sorters sås och blomkålsmos gör den här gratängen riktigt krämig och god.
Fler recept på:
Gratäng, Blomkål, Fläsk, Fläskfilé
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°, 225°
    2. 1 st fläskfilé, ca 700 g
    3. salt och peppar
    4. smör till stekning
    5. 2 dl kraftig kalvbuljong
    6. 1 dl grädde
    7. ca 1½ dl färdig bearnaisesås
  1. Blomkålsstomp

    1. 1 st blomkålshuvud, ca 400 g
    2. 2 dl riven parmesanost
    3. ½ dl finhackad gräslök
    4. ½ dl hackad persilja
    5. 25 g smör
    6. salt
    7. nymald vitpeppar
  2. Tillbehör

    1. blandade grönsaker, gärna kokta eller stekta

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Putsa filén ren från hinnor och dela den på mitten så att den får plats i stekpannan. Salta och peppra runtom.

    2. 2.

      Stek filén gyllenbrun i smöret runtom och efterstek i ugnen cirka 15 minuter. Låt den sedan vila 10 minuter. Koka under tiden ur pannan med buljongen och grädden. Smaka av med lite salt och peppar.

    3. 3.

      Höj ugnstemperaturen till 225°. Skär blomkålen i mindre buketter och koka dem nästan mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mosa ner parmesan, gräslök, persilja och smör. Salta och peppra.

    4. 4.

      Lägg över blomkålen i en ugnsform. Skär filén i skivor och lägg ovanpå. Fördela bearnaisen på toppen och gratinera mitt i ugnen cirka 10 minuter. Servera med såsen och blandade grönsaker.

Fler recept på:
Gratäng, Blomkål, Fläsk, Fläskfilé
Är innehållet i detta recept olämpligt?