Bästa receptet på ljus tårtbotten och godaste fyllningen

Bästa receptet på ljus tårtbotten och godaste fyllningen

Av:
120 min
12 bitar
Det kan vara lite trixigt att lyckas med en tårtbotten, att få den så hög att den lätt går att dela i tre jämna lager. Det finns ju även massor av varianter på recept. Jag har haft turen att, för två år sedan när jag började tårta, hitta detta recept så j
Annons

Ingredienser

  1. Tårtbotten

    1. 2 st stora rumsvarma ägg
    2. 2 dl socker
    3. 1 dl potatismjöl
    4. 1 dl mjöl
    5. 1 tsk bakpulver
  2. Tårtfyllning - hallonmousse

    1. 200 gram hallon
    2. 1 msk socker
    3. 1 skvätt vatten
    4. 2 st gelatinblad
    5. 2 dl grädde
  3. Tårtfyllning - kokosmousse

    1. 2 dl creme frache
    2. 1 dl socker
    3. 2 dl kokos
    4. 2 dl vispad grädde

Gör så här

    1. 1.

      Lägg 4 stora rumsvarma ägg i köksmaskinen tillsammans med 2 dl socker.

    2. 2.

      Vispa upp till 10 minuter på högsta effekt, min har fått ”rätt” konsistent efter ca 7-8 min. Den skall inte vara rinnande utan lite trögflytande, man känner lite luftmotstånd i vispet.

    3. 3.

      Mät upp 1 dl potatismjöl och 1 dl mjöl (jag brukar hälla det på varandra, först 1 dl av potatismjölet och sedan 1 dl av mjölet, då är det lättare att få det jämnt) Att använda dl mått istället för en våg är väl en synd men så gör jag.

    4. 4.

      Blanda mjölen med 1 tsk bakpulver noga.

    5. 5.

      Häll i mjölblandningen i äggvispet i ca 4 omgångar och rör minimalt tills allt blandat sig. Smeten blir tjock.

    6. 6.

      Smöra en springform på 24 cm, glöm inte hela vägen upp för kanterna. Bröa inte, då kommer det smulor i smörkrämen/grädden när du sedan spacklar tårtan :-(

    7. 7.

      Häll smeten i formen.

    8. 8.

      Grädda i 175 gr i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

    9. 9.

      Efter 30 minuter börjar kakan sjunka lite, känn med en sticka, kakan skall vara helt torr när den är färdig.

    10. 10.

      Jag låter den svalna några minuter under bakduk.

    11. 11.

      Sedan hjälper jag kakan att släppa ifrån kanterna.

    12. 12.

      Jag låter kakan svalna i ca 10 minuter till under bakduk.

    13. 13.

      Jag släpper loss kanten och vänder upp och ner på bottnen direkt ner i en ny avfallspåse. När kakan svalnat helt knyter jag ihop påsen och fryser ner den. Det är alltid lättare att skära delar i en botten som varit fryst. Jag tar fram kakan 30 minuter innan den skall användas, den tinar fort.

    14. 14.

      (Kommentar: Första gången jag testade detta recept frös jag inte tårtan, utan gjorde den och fyllningarna samma dag – det gick fint. Andra gången gjorde jag dock det mesta dagen före, frös tårtbottnarna och blandade hallonen med gelatin och lät stå svalt. Då blev det mer lättarbetat).

    15. 15.

      TÅRTFYLLNING - HALLONMUSSE: Blötlägg gelatinbladen i minst 5 min. Koka upp hallon, vatten och socker. Rör i gelatinbladen. Låt svalna i kylskåp i ca 5 h. Blanda i den vispade grädden. Låt stå till sig lite i kylskåp innan den används.

    16. 16.

      TÅRTFYLLNING - KOKOSMOUSSE: Blanda ihop crème fraiche, socker och kokos. Låt svälla ihop en stund i kylen. Blanda med vispad grädde. Om fyllningen känns för lös så kan man vispa med elvispen när allt är blandat, då tjocknar den lite.

Är innehållet i detta recept olämpligt?