Bärkompott i glas med marängtopp

Bärkompott i glas med marängtopp

Av: / Foto: Ralph Månsson
40 min
6 personer
Fantastisk god bärkompott med marängtopp som serveras i glas.
Fler recept på:
Bröllop, Alla Hjärtans Dag, Efterrätt, Blåbär, Jordgubbar
Annons

Ingredienser

    1. 600 g blandade djupfrysta bär, t ex. hallon, blåbär och jordgubbar
    2. 1 dl socker
    3. 1 st vaniljstång
    4. 1 st lime
    5. 1 msk potatismjöl + 2 msk vatten
  1. Maräng

    1. 4 msk vatten
    2. 1 dl socker
    3. 2 st äggvitor

Gör så här

    1. 1.

      Lägg alla bären i en kastrull och strö över sockret.

    2. 2.

      Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner stång och frön i kastrullen.

    3. 3.

      Tvätta limen väl. Finriv det yttersta gröna på skalet och pressa ur saften. Tillsätt skal och saft i kastrullen.

    4. 4.

      Värm upp blandningen på svag värme så att bären saftar sig. Sjud upp och tillsätt redningen, potatismjöl utblandat i vatten, under omrörning och dra kastrullen från värmen. Låt den kallna.

    5. 5.

      Maräng: Mät upp vatten och socker i en absolut ren kastrull. Värm upp under omrörning så att sockret smälter och låt därefter lagen koka till ca 115°. Vispa upp äggvitorna till ett fast vitt skum. Då lagen håller 120°, häll den i en fin stråle i äggviteskummet under vispning. Fortsätt vispningen tills marängen är blank och styv, ca 3 minuter.

    6. 6.

      Fördela fruktkompotten i värmetåliga glas och spritsa eller klicka marängsmeten till toppar. Bränn av marängen med en brännare, eller bränn av den någon minut i ugnen under grillelementet, till svagt gyllenbrun färg. Servera genast.

Tips från kocken

Kompotten kan göras i god tid och förvaras sval i glasen. Toppa med marängsmeten strax innan servering.
Är innehållet i detta recept olämpligt?