Banoffee muffins

Banoffee muffins

Av: / Foto: Maria Dahlin
60 min
12 stycken
Godast muffins får du med mogna bananer.
Annons

Ingredienser

  1. Karamelliserade nötter

    1. 100 g pecannötter
    2. ¾ dl ekologiskt rörsocker
    3. 1 tsk flingsalt
    4. ¼ dl vatten
  2. Muffins

    1. 100 g smör
    2. 2 ägg
    3. 1 dl strösocker
    4. 1 banan
    5. 2 dl mjölk
    6. 4 dl vetemjöl
    7. 2 tsk bakpulver
    8. 100 g hackad mjuk kola, till exempel Rollo
  3. Frosting & garnering

    1. 1 banan
    2. 1 msk citronsaft
    3. 75 g smör
    4. 200 g philadelphiaost
    5. 6 dl florsocker
    6. pecannötter och ev färdigköpt kolasås

Gör så här

    1. 1.

      Karamelliserade pecannötter: Rosta pecannötterna i en torr stekpanna 3–4 minuter. Rör om så att de blir jämnt rostade. Häll upp på en tallrik.

    2. 2.

      Koka ihop rörsocker, salt och vatten i stekpannan tills det blir bärnstensfärgat. Ta bort från värmen, häll i pecannötterna och blanda om snabbt. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka sedan grovt.

    3. 3.

      Muffins: Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Mosa bananen med en gaffel. Blanda ner den, smör och mjölk i äggvispet.

    4. 4.

      Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.

    5. 5.

      Sätt ugnen på 200°. Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med hackad kola och hälften av nötterna (50 g) tills formarna är fyllda till två tredjedelar.

    6. 6.

      Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter. Låt muffinsen svalna.

    7. 7.

      Frosting: Kör banan och citronsaft till en puré i en mixer. Blanda med smör, philadelphiaost och florsocker och vispa samman till en slät smet.

    8. 8.

      Spritsa frostingen över muffinsen. Garnera med resten av nötterna och kolasås.

Är innehållet i detta recept olämpligt?