Banankaka med salt kolasås

Banankaka med salt kolasås

Av: / Foto: Diana Dontsova
80 min
1 kaka
Recept på smarrig banankaka.
Annons

Ingredienser

    1. 3 st bananer
    2. 3 st ägg
    3. 1 dl strösocker
    4. 100 g mjukt smör
    5. 2 dl mandelmjöl
    6. 1/2 dl kokosmjöl
    7. 1 msk fiberhusk, fnns i hyllan med glutenfritt eller bland hälsokosten
    8. 2 tsk bakpulver
    9. 1 tsk kanel
    10. 1 tsk malen ingefära
    11. 1 nypa salt
  1. Salt kolasås med pekannötter

    1. 75 g smör
    2. 2 dl rörsocker
    3. 1/2 dl grädde
    4. 1 msk mörk sirap
    5. 1 dl hackade pekannötter
    6. flingsalt

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Tryck fast ett bakplåtspapper i botten på en kakform med avtagbar kant. Smörj papperet och formens kanter ordentligt.

    2. 2.

      Skala 1 banan och dela den på längden. Lägg bananhalvorna i formen.

    3. 3.

      Vispa ägg och socker poröst. Mosa 2 bananer och rör ner dem i äggblandningen tillsammans med smöret.

    4. 4.

      Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Vispa till en slät smet och häll den snabbt över bananerna i formen.

    5. 5.

      Ställ in i nedre delen av 175° varm ugn och grädda i ca 50 min. Låt kakan svalna helt.

    6. 6.

      Före serveringen: Smält smör och socker till kolasåsen i en tjockbottnad kastrull under omrörning.

    7. 7.

      Häll i grädde och sirap. Låt koka i några minuter. Tillsätt hackade nötter och lite flingsalt.

    8. 8.

      Servera kolasåsen bredvid så att var och en kan skeda den över sin kakbit.

Är innehållet i detta recept olämpligt?