Banankaka med lime och kolaglasyr

Banankaka med lime och kolaglasyr

Av: / Foto: Emma Eriksson
24 kakor
Frisk lime och söt kola är en oslagbar kombo i banankakan. Du måste prova!
Annons

Ingredienser

    1. 3 mogna bananer
    2. 7 dl vetemjöl
    3. 1 tsk bakpulver
    4. 1 tsk bikarbonat
    5. 2 tsk vaniljsocker
    6. 1/2 tsk salt
    7. 175 g smör, rumstepererat
    8. 2 1/2 dl strösocker
    9. 1 dl farinsocker
    10. 3 ägg
    11. 3 1/2 dl filmjölk
    12. 2 lime, skalet
  1. Garnering:

    1. 1 skivad banan
  2. Kolaglasyr:

    1. 1 1/2 dl vispgrädde
    2. 1 1/2 dl strösocker
    3. 1/2 dl ljus sirap
    4. 2 msk smör

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2.

      Mosa bananerna. Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt.

    3. 3.

      Vispa i en annan skål smöret mjukt. Tillsätt strösocker och farinsocker och fortsätt vispa tills det blir luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Rör sedan ner mjölblandningen, bananerna filmjölken och limeskal. Rör tills allt precis har blandats.

    4. 4.

      Häll blandningen i en smord form 32 x 22 cm. Skiva en banan och lägg ut skivorna på smeten.

    5. 5.

      Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt svalna.

    6. 6.

      Glasyr: koka upp, grädde, socker, sirap och smör och låt blandningen koka ihop till en tjock sås, cirka 15 minuter. Ringla glasyren över kakan när den svalnat helt.

Tips från kocken

Perfekt när du har övermogna bananer i fruktskålen!
Är innehållet i detta recept olämpligt?