Baklava-cheesecake

Baklava-cheesecake

Av: / Foto: Diana Dontsova
200 min
8 bitar
En underbar kombination av syrlig cheesecake och söt baklava! Psst! Bli inte skrämd av tiden, kakan gör du på en timme, sedan ska den kylas.
Annons

Ingredienser

 1. Botten

  1. 50 g smält smör
  2. 10 st ark filodeg
 2. Nötkross

  1. 180 g valnötter
  2. 3 msk strösocker
  3. 1/2 tsk kanel
 3. Fyllning

  1. 600 g philadelphia cream cheese
  2. 4 st ägg
  3. 2 dl crème fraiche
  4. 1 dl strösocker
  5. 1 tsk vaniljsocker
  6. några droppar färskpressad citronsaft
 4. Honungslag

  1. 1/2 dl flytande honung
  2. 1/2 dl strösocker
  3. 1/2 dl vatten
  4. 2 msk färskpressad citronsaft

Gör så här

  1. 1.

   Beredning: Börja med att mixa nötterna och blanda dem med socker och kanel. Lägg nötkrosset i en skål. Förbered fyllningen genom att vispa cream cheese med ägg och crème fraiche. Tillsätt socker, vaniljsocker och citronsaft och vispa till en slät smet.

  2. 2.

   Pensla en springform, ca 24 cm i Ø, med lite av det smälta smöret. Pensla 9 av degarken med resten av smöret, ett i taget. Lägg 3 smörade ark i formen, lägg dem omlott och det gör inget om degen hänger över formens kant. Toppa med lite av nötkrosset. Obs! Tänk på att lite av krosset ska sparas till senare. Upprepa tills du har 1 ark kvar.

  3. 3.

   Jämna till degen och häll i fyllningen. Du kan välja att klippa ner degkanterna nu eller vänta till efter gräddningen. Det sista degarket behöver inte penslas med smör utan ska läggas ovanpå hela kakan som ett bakplåtspapper.

  4. 4.

   Ställ in i nedre delen av 180° varm ugn och grädda i ca 1 tim. Ta bort arket som ligger ovanpå och grädda i ytterligare 5 –10 min.

  5. 5.

   Låt svalna i minst 2 tim, gärna över natten, innan pajen tas ur formen.

  6. 6.

   Koka upp honung, socker och vatten till lagen. Tillsätt citronsaft och låt puttra i ca 10 min. Ringla lite av lagen över fyllningen och toppa med resten av nötkrosset. Häll resten av lagen över kanterna före serveringen.

Är innehållet i detta recept olämpligt?