Baked Alaska

Baked Alaska

Av: / Foto: Johanna Åkerberg Kassel
80 min
8 portioner
Årets dessert!
Fler recept på:
Efterrätt, Glass, Jordgubbar
Annons

Ingredienser

    1. 1 tårtbotten
    2. 1 liter vaniljglass
    3. 2 dl champagne eller mousserande vitt vin
    4. 1 dl + 2 msk strösocker
    5. 225 g jordgubbar
    6. 1 sats italiensk maräng, se recept här intill
  1. Till garnering

    1. tomtebloss

Gör så här

    1. 1.

      Beredning. Börja med att baka tårtbottnen. Obs! Tänk på att den måste ha svalnat helt när du börjar sätta ihop tårtan. Bottnen kan med fördel bakas dagen innan.

    2. 2.

      Ta ut glassen ca 30 min innan du börjar sätta ihop tårtan.

    3. 3.

      Koka champagnen med 1 dl socker och koka samman till hälften. Låt svalna.

    4. 4.

      Mixa jordgubbarna med 2 msk socker till en puré.

    5. 5.

      Dela tårtbottnen i 3 bottnar. Pensla den understa botten med champagne sirapen, bred på hälften av purén.

    6. 6.

      Låt bottnen suga åt sig purén något och bred sedan över hälften av glassen. Lägg på mellanbotten och upprepa med sirap, puré och glass. Lägg på den tredje bottnen som ett lock. Ställ in tårtan i frysen (minst 1 tim, max 1 dygn).

    7. 7.

      Gör den italienska marängen.

    8. 8.

      Ta ut tårtan ur frysen och täck den genom att klicka ut marängen på toppen och sedan snabbt arbeta ut ett jämnt lager över hela tårtan med hjälp av en palett eller en slickepott.

    9. 9.

      Bränn av tårtan med hjälp av en gasbrännare så att den får en fin yta. Sätt i tomtebloss och servera direkt.

Fler recept på:
Efterrätt, Glass, Jordgubbar
Är innehållet i detta recept olämpligt?