Bakat äpple med mjölkglass, stekt rågbröd och kolasås

Bakat äpple med mjölkglass, stekt rågbröd och kolasås

Av: / Foto: Christina Sundien
60 min
6 portioner
Middagen avrundas bäst med denna underbara dessert. Bakat äpple med mjölkglass och kolasås smakar helt fantastiskt!
Fler recept på:
Baka, Alla Hjärtans Dag, Efterrätt, Glass, Budgetmat, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. 6 st äpplen (gärna svenska Ingrid Marie)
    2. 1 dl smulat danskt rågbröd
    3. 2 msk smör
  1. Mjölkglass

    1. 1 st vaniljstång (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
    2. 1 3/4 dl mjölk
    3. 1 dl rårörsocker
    4. 2 st kanelstänger
    5. 15 g mjölkpulver/torrmjölk
    6. 4 dl grädde
  2. Kolasås

    1. 1 st vaniljstång
    2. 30 g smör
    3. 1 1/4 dl grädde
    4. 1 dl råsocker

Gör så här

    1. 1.

      Mjölkglass: Skrapa ur vaniljstången och lägg i en kastrull tillsammans med mjölk, rårörsocker och kanelstänger. Koka upp och ta av kastrullen från värmen, rör i mjölkpulvret och grädden.

    2. 2.

      Kyl i ett vattenbad med is och ställ sedan kallt i en timme eller upp till ett dygn.

    3. 3.

      Kör smeten i glassmaskin till en krämig glass. Frys gärna i ca 30 minuter innan servering. Har du inte glassmaskin kan du ställa glassen i frysen, ta ut då och då och röra om, tills du får en krämig glass.

    4. 4.

      Kolasås: Skrapa ur vaniljstången och lägg den tillsammans med fröna i en kastrull, tillsätt smör, grädde och råsocker och koka i cirka 10–15 minuter till en kolasås.

    5. 5.

      Sätt ugnen på 120°.

    6. 6.

      Pricka äpplena så att inte spricker i ugnen. Lägg dem på en plåt och grädda dem i 1 timme tills de är mjuka.

    7. 7.

      Lägg de stekta rågsmulorna i botten av djupa tallrikar, placera äpplena ovanpå tillsammans med en kula glass och ringla den varma kolasåsen över.

    8. 8.

      Stek brödsmulorna knapriga i smör. Om du vill få dem lite extra knapriga kan du lägga in de stekta smulorna i ugnen tillsammans med äpplena de sista 10 minuterna.

Tips från kocken

Om du har något dagsgammalt bröd hemma, använd det – de flesta brödsorter fungerar utmärkt.
Är innehållet i detta recept olämpligt?