Bakad pumparisotto med salvia och bacon

Bakad pumparisotto med salvia och bacon

Av: / Foto: Ludwig Swanberg
44 min
4 personer
Risotton blir god och smakrik när det blandas i rikligt med parmesan. Och så bekvämt det är med rätter som bakas färdigt i ugnen.
Fler recept på:
Risotto, Vitlök, Fläsk
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 180°
    2. 1 st gul lök
    3. 2 st vitlöksklyftor
    4. 400 g skalad pumpa i bitar, t ex butternut
    5. 2 msk olivolja
    6. 12 st salviablad
    7. 3 1/2 dl arborioris
    8. 1 dl torrt, vitt vin
    9. 8 dl grönsaksbuljong
    10. 2 msk smör
    11. 1 dl riven parmesanost
    12. salt, svartpeppar
  1. Topping

    1. 140 g bacon
    2. riven parmesanost
    3. finhackad salvia

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 180 grader. Hetta upp olivolja i en ugnstålig gryta eller skål, helst med lock. Hacka löken fint och pressa vitlöken. Skala pumpan, gröp ur fröna och skär köttet i bitar.

    2. 2.

      Lägg lök och vitlök i grytan och fräs på medelvärme tills det mjuknar. Strimla salviabladen, tillsätt dem och fräs ytterligare 1 minut.

    3. 3.

      Tillsätt riset och blanda runt. Häll i vin och låt puttra tills det kokat in, någon minut. Tillsätt pumpa och buljong och koka upp.

    4. 4.

      Sätt på locket eller täck med aluminiumfolie. Baka i ugnen 20-30 minuter. Risotton är klar när riset är mjukt inuti men med lite tuggmotstånd på ytan och konsistensen är som gröt.

    5. 5.

      Tillsätt smör och parmesanost och blanda runt så att pumpabitarna mosas och blandas in i risotton. Tillsätt eventuellt lite extra vatten. Smaka av med salt och peppar.

    6. 6.

      Knaperstek baconet, skär det i bitar och strö över risotton.

    7. 7.

      Toppa med riven parmesanost och finhackad salvia och servera med sallad.

Fler recept på:
Risotto, Vitlök, Fläsk
Är innehållet i detta recept olämpligt?