Baka en festlig semmeltårta

Baka en festlig semmeltårta

Av: / Foto: Pontus Ferneman
10 bitar
Semmeltårtan har gjort succé de senaste åren – och vi förstår varför. Som massor av semlor i en tårta, perfekt när man vill bjuda många på fika!
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 25 g jäst
    3. 1 1/2 dl mjölk, rumstempererad
    4. 1 ägg
    5. 1/2 dl strösocker
    6. 1 krm stött kardemumma
    7. 5 dl vetemjöl
    8. 50 g smör, mjukt
    9. 1 1/2 krm salt
  1. Pensling

    1. 1 ägg
  2. Fyllning och garnering

    1. 300 g mandelmassa
    2. 1/2 dl mjölk
    3. 3 dl vispgrädde
    4. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en skål och lös den i mjölken. Ta i ägg, socker, ev kardemumma och det mesta av mjölet (spara lite till utbakningen). Klicka i smöret. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under duk knappt 1 tim.

    2. 2.

      Smörj en form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten. Ta bort kanten. Kavla eller platta ut degen på formens botten (ev på ett bakpapper som kläms fast först). Skär med vass kniv 8–10 tårtbitar genom degen. Sätt fast kanten på formen. Låt jäsa under duk ca 30 min.

    3. 3.

      Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt svalna.

    4. 4.

      Skär genom kakan där du skurit ut tårtbitarna. Skär av locken på tårtbitarna. Placera underdelarna av bitarna med lite mellanrum på ett fat.

    5. 5.

      Fyllning och garnering: Gröp ur lite av innanmäteti varje bit. Riv mandelmassan och rör ihop den med mjölk. Klicka blandningen i urgröpningarna. Vispa grädden. Spritsa grädde på varje tårtbit. Placera locken ovanpå. Sikta över lite florsocker.

Tips från kocken

Det du gröpt ur från vetebrödet kan blandas med mandelmassan och mjölken.
Är innehållet i detta recept olämpligt?