Baguetter med pumpakärnor

Baguetter med pumpakärnor

Av: / Foto: Columbus Leth
720 min
3 bröd
Kalljästa och grova baguetter som är läckert gyllene tack vare morot och spiskummin. Härligt till soppa eller en gryta.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. ½ paket jäst, 25 g
    3. 4 dl vatten
    4. 2 tsk salt
    5. 2 tsk stött spiskummin
    6. 2 msk olivolja
    7. ½ msk sirap eller honung
    8. 150 g rågsikt, 2½ dl
    9. 2 dl grovhackade pumpakärnor
    10. 1 st grovriven morot
    11. ca 400 g vetemjöl, ca 7 dl
  1. Pensling och garnering

    1. vatten
    2. pumpafrön

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en degbunke, tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig.

    2. 2.

      Tillsätt salt, spiskummin, olja, sirap, rågsikt, pumpakärnor och riven morot. Blanda väl.

    3. 3.

      Blanda ner vetemjölet, men spara lite till utbakningen, och bearbeta degen kraftigt i maskin tills den är smidig men inte för fast, minst 5 minuter. Häll degen i en oljad bunke, täck med plast eller ett lock och låt jäsa i kylen minst 6 timmar eller till nästa dag.

    4. 4.

      Ta fram degen och låt den jäsa i bunken cirka ½ timme.

    5. 5.

      Häll ut degen på mjölat bord och dela den i tre delar. Forma till baguetter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en mjölad baguetteplåt. Skär några sneda snitt i bröden med tandad kniv och låt dem jäsa under bakduk ¾–1 timme.

    6. 6.

      Sätt under tiden ugnen på 225°.

    7. 7.

      Pensla med lite vatten och strö över pumpakärnor. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna på bakgaller.

Är innehållet i detta recept olämpligt?