Baconlindad pärlhöna på grönsaksbädd

Baconlindad pärlhöna på grönsaksbädd

Av: / Foto: Europapress
120 min
2 portioner
Enkel att laga, men ser imponerande ut. Perfekt att dela på två. Bacon runt hönan gör den extra krispig och salt.
Fler recept på:
Morot, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 1 st gul lök (i klyftor)
    2. 2 st morötter (varje morot delad i fyra bitar)
    3. 1 st stor potatis (i bitar)
    4. 1 msk olivolja
    5. salt och peppar
    6. 1 st liten pärlhöna (ca 1 kg)
    7. 1 msk smör (rumstemp + 2 tsk till såsen)
    8. 4 skivor bacon
    9. 6 st vitlöksklyftor (oskalade)
    10. några timjankvistar
    11. 1 dl vitt vin
    12. 3 dl kycklingbuljong
    13. 2 tsk vetemjöl
    14. 1 msk rödvinbärsgelé

Gör så här

    1. 1.

      Värm ugnen till 180°.

    2. 2.

      Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och ringla över olivoljan. Salta, peppra och blanda väl. Lägg fågeln ovanpå grönsakerna, bred smör på skinnet och toppa med baconstrimlorna. Salta och peppra ordentligt och tillaga i ugnen i 40 min.

    3. 3.

      Ta ut ugnsplåten ur ugnen, rör om bland grönsakerna och tillsätt vitlöksklyftor och timjan. Häll över vinet och 2 dl av buljongen och tillaga i ytterligare 40 min tills pärlhönan är genomkokt och köttsaften blivit klar utan rosa inslag.

    4. 4.

      Lyft över kycklingen till ett serveringsfat, täck med folie och låt vila.

    5. 5.

      Höj ugnsvärmen till 200° och rosta grönsakerna i ytterligare 15 min tills de blivit mjuka. Flytta grönsakerna och lägg dem runt fågeln på serveringsfatet med hjälp av en hålslev.

    6. 6.

      Blanda resterande smör samt mjöl i en skål till en mjuk röra. Häll över all sky från formen i en kastrull på en varm platta. Vispa i mjölblandningen och vinbärsgelén och rör om tills allt lösts upp. Tillsätt resterande buljong. Salta och peppra. Låt koka i några minuter tills såsen tjocknat. Servera med såsen vid sidan av.

Fler recept på:
Morot, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?