Baconlindad fläskfilé

Baconlindad fläskfilé

Av: / Foto: Anders Norrsell
120 min
4 port
Läcker fläskfilé med syrlig balsamicosås
Fler recept på:
Fläskfilé, Vitlök, Basilika, Broccoli, Potatis, Rödlök, Fläsk
Annons

Ingredienser

  1. Filé

    1. Ugn 225°
    2. ca 700 g fläskfilé
    3. 75 g färskost
    4. 6 st bitar soltorkad tomat
    5. 8 st basilikablad
    6. 1 st skalad vitlöksklyfta
    7. 180 g bacon i skivor
    8. 3 msk smör
  2. Potatis

    1. Ugn 175°
    2. 800 g små potatisar
    3. 175 g smör
    4. 2 msk ströbröd
  3. Grönsaker

    1. 1 knippe sparris
    2. 250 g broccoli
    3. 1 st röd paprika
    4. 1 st rödlök
    5. 25 g smör
    6. 1/2 tsk krossad rosépeppar
  4. Balsamicosås

    1. 1 1/2 msk strösocker
    2. 2 1/2 msk balsamvinäger
    3. 4 dl rött vin
    4. 1 tsk timjan
    5. 1/4 st tärningbuljong
    6. 1 msk maizena mjasstärkelse
    7. 2 msk smör
    8. salt
    9. peppar

Gör så här

    1. 1.

      Potatis: Skär potatisen i tunna skivor men inte rakt igenom, de ska fortfarande hålla samman. Det går lättare om du lägger potatisen i en träslev när du ska skära. Lägg dem i en smord ugnsform med en liten smörklick på varje potatis. Salta och peppra. Rosta mitt i ugnen ca 25 min. Sänk värmen till 175°. Pensla potatisen med smör, strö på ströbröd och fortsätt rosta ytterligare 15–20 min.

    2. 2.

      Filé: Putsa fläskfilén och skär ett snitt längsmed hela filén. Mixa färskost, tomat, basilika och vitlök. Fördela fyllningen längs snittet på filén och vik ihop. Linda in filén i bacon och bind om med steksnöre. Bryn runtom i smör. Lägg filén i en ugnsform och stek klart mitt i ugnen 20–25 min. Låt vila ca 15 min innan köttet skärs upp.

    3. 3.

      Grönsaker: Skär av den nedre träiga delen på sparrisen och skär resten i mindre bitar. Ansa broccolin och dela i mindre buketter. Kärna ur och strimla paprikan. Skala och skär löken i tunna klyftor. Fräs allt i stekpanna med smör och rosépeppar.

    4. 4.

      Balsamicosås: Smält 11/2 msk strösocker gyllenbrunt i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt 21/2 msk balsamvinäger, 4 dl rött vin, 1 tsk finhackad timjan och ¼ tärning köttbuljong. Koka upp och låt småkoka utan lock 12–15 min. Rör ner 1 msk maizena majsstärkelse utrört i lite vatten, koka upp igen och låt sjuda ca 2 min. Vispa ner 2 msk smör, smaka av med salt och peppar. Gör du såsen i förväg så vänta med smöret tills såsen värms inför servering.

Är innehållet i detta recept olämpligt?