Bacongratäng med brysselkål

Bacongratäng med brysselkål

Av: / Foto: Anders Norrsell
40 min
4 personer
Brysselkål, bacon och parmesanost är en god kombination som samsas i denna bjudgratäng.
Fler recept på:
Jul, Vitlök, Brysselkål, Gratäng
Annons

Ingredienser

    1. 2 vitlöksklyftor, finhackad
    2. 1 gul lök, finhackad
    3. 400 g färsk spenat
    4. 1 msk smör eller margarin
    5. 600–700 g brysselkål
    6. 1 liter vatten
    7. 2 paket bacon á 140 g
  1. Stuvning

    1. 2 dl kålspad
    2. 2 msk vetemjöl
    3. 2–3 dl vispgrädde
    4. 2 dl riven parmesanost
  2. Garnering

    1. brysselkålsblad
    2. granatäppelkärnor

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225–250 grader.

    2. 2.

      Fräs lök, vitlök och spenat blankt och smidigt i smör. Häll bort överflödig vätska om det behövs och fördela sedan i en smord ugnsform.

    3. 3.

      Ansa brysselkålen och koka den knappt mjuk. Häll av vattnet, men spara det. Fördela brysselkålen i gratängformen. Reducera kålspadet och spara till stuvningen.

    4. 4.

      Klipp baconet i mindre bitar och stek knaprigt. Låt rinna av på ett hushållspapper.

    5. 5.

      Koka samman kålspad, vetemjöl och grädde till en stuvning. Salta och peppra, ta ev lite riven muskotnöt.

    6. 6.

      Vänd ner bacon i stuvningen, och häll den över ingredienserna i gratängformen. Strö över riven ost och gratinera i ugnens mitt ca 10–12 minuter.

    7. 7.

      Ta ut och garnera med kryddgrönt och granatäppelkärnor.

Tips från kocken

Förväll några brysselkålsblad och garnera gratängen med vid serveringstillfället.
Fler recept på:
Jul, Vitlök, Brysselkål, Gratäng
Är innehållet i detta recept olämpligt?