Baariis

Baariis

Av:
180 min
8 portioner
Somaliskt ris
Annons

Ingredienser

  1. Xawaash

    1. 1 msk spiskummin
    2. 1 msk koriander
    3. 1 tsk gurkmeja
    4. 1 tsk kardemumma
    5. 1 tsk svartpeppar
    6. 1/4 tsk mald nejlika
    7. 1/4 tsk mald ingefära
  2. Ris

    1. 7,5 dl basmatiris
  3. Resterande ingredienser

    1. 1-1,5 kg getkött
    2. 2 st rödlök
    3. 2,5 st pressade vitlöksklyftor
    4. 2 st kanelstänger
    5. 4 st nejlikor
    6. 4 st kardemummakärnor
    7. 1,2 dl vegetabilisk olja
    8. 1 st grönsaksbuljong
    9. 1-2 msk xawaash
    10. 3 st mixade tomater
    11. 14 dl varmt vatten
  4. Topping

    1. 3-4 st potatisar
    2. 2-3 st morötter
    3. 1 st gul lök

Gör så här

    1. 1.

      Skölj riset tills vattnet är genomskinligt och låt ligga i blöt ca 2 timmar.

    2. 2.

      Skölj köttet.

    3. 3.

      Värm upp olja i en gryta och stek löken.

    4. 4.

      Tillsätt vitlök,kanel,kardemumma,nejlika och rör runt.

    5. 5.

      Lägg i köttet tillsammans med xawaashen och stek tills köttet fått en stek yta/blivit brunt.

    6. 6.

      Häll i de mixade tomaterna och låt koka under lock ca 25 minuter.

    7. 7.

      Efter 25 minuter har gått tillsätt det kokande vattnet och låt stå under lock ca 90 minuter.

    8. 8.

      Efter 90 minuter har gått, sila det blötlagda riset och lägg i grytan,lägg sedan på locket och låt sjuda på låg värme 10 minuter. (om potatis används tillsätt nu)

    9. 9.

      Efter 10 minuter rör om i grytan och låt riset sjuda tills det är klart på låg värme under lock.

    10. 10.

      Tips: Tillsätt gärna potatis i grytan och toppa gärna med stekta morötter och lök!

Är innehållet i detta recept olämpligt?