Ärtsoppa

Ärtsoppa

Av: / Foto: Laura Riihelä
8 portioner
Annons

Ingredienser

    1. 500 g torkade ärter
    2. 2,5 l vatten
    3. 2 st morötter
    4. 150 g rotselleri
    5. 2 st lökar
    6. 2 tsk salt
    7. 1 tsk svartpeppar
    8. 3 tsk mejram
    1. 125 g bacon
    2. 1-2 dl smetana
    3. senap

Gör så här

    1. 1.

      Blötlägg ärterna över natten i vatten.

    2. 2.

      Häll av vattnet, lägg ärterna i en kastrull. Tillsätt vattnet och de hackade lökarna. Låt rätten koka upp, skumma ytan då och då. Krydda med salt och peppar. Koka 2 timmar på svag värme

    3. 3.

      Tillsätt de tärnade rotsakerna, koka ytterligare ca en halv timme. Tillsätt vid behov mer vatten.

    4. 4.

      Smaksätt med mejram; tillsätt andra kryddor om det behövs.

    5. 5.

      Servera stekt smulad bacon, smetana och senap till soppan.

Är innehållet i detta recept olämpligt?