Ärt- och chevrepaj

Ärt- och chevrepaj

Av: / Foto: Kent Jardhammar
90 min
6 portioner
Ärtig paj med krämig getost
Fler recept på:
Paj, Sallad
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. 100 g smör
    2. 3 dl vetemjöl eller dinkelsikt
    3. 2 msk kallt vatten
  2. Fyllning

    1. 100 g grön del av purjolök eller 4 salladslökar
    2. 1 msk smör
    3. 200 g frysta gröna ärter
    4. 1 dl mjölk
    5. 3 st ägg
    6. 2 dl grädde
    7. 2 krm salt
    8. 1 krm peppar
    9. 1 dl riven ost
    10. 150 g getost, gärna mjuk
  3. Garnering

    1. färsk mynta
    2. rädisor

Gör så här

    1. 1.

      Blanda smör, mjöl och vatten i matberedare till en fast deg. Pudra mjöl på den.

    2. 2.

      Kavla ut degen tunt och klä en pajform, 24 cm i diam. Ställ formen kallt i 20 min. Picka botten och förgrädda pajskalet i 200° ,10 min.

    3. 3.

      Skär ett snitt utmed purjolöken och skölj bort eventuell jord mellan bladen. Strimla löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull utan att den blir brun. Tillsätt ärter och mjölk och låt det koka upp. Mixa till en puré med stavmixer.

    4. 4.

      Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och blanda ner ärtpurén. Strö ut den rivna osten i botten på pajskalet. Häll över ägg- och ärtblandningen och klicka i hälften av getosten. Grädda i 200°,ca 35 min. Garnera med mynta och rädisor och klicka över resten av getosten.

Tips från kocken

Gör dubbel sats i långpanna till det stora kalaset. Skär då pajen i rutor.
Fler recept på:
Paj, Sallad
Är innehållet i detta recept olämpligt?