Sätt ugnen på 200°. Putsa filén från hinnor. Skär sedan ett snitt längs hela sidan på filén, nästan igenom.
Hacka aprikoser, valnötter och vitlök. Fördela över filén och toppa med persilja och rosmarin. Vik ihop filén och bind ihop den med steksnöre. Salta och peppra.
Stek filén gyllenbrun runtom i en ugnstålig stekpanna och efterstek i ugnen i ca 20 minuter,
Ta ut filén och plocka upp den ur pannan. Koka ur stekpannan med buljong, marmelad och vitt vin. Låt koka i 5–7 minuter och smaka av med lite balsamvinäger, salt och peppar.
Plocka bort steksnöret och skär filén i bitar.
Råstekta grönsaker: Skala och skiva morötter och palsternacka. Skala och klyfta löken. Dela potatisen på längden och stek i rapsolja tills stekytan får lite färg. Vänd på potatisen och efterstek i 200° varm ugn med morötter, palsternacka, lök och aprikoser i ca 10 minuter. Ta ut pannan och blanda ner hackad vitlök och persilja. Krydda med salt och peppar.
Servera filén med grönsakerna och skyn.
“Grönsakerna kan stekas tillsammans med filén i ugnen om det får plats.”