Äppelsorbet med marängtopp

Äppelsorbet med marängtopp

Av: / Foto: Anders Norrsell
280 min
4 personer
En härlig äppelsorbet med marängtopp. Låt sorbeten stå 4 timmar i frysen.
Fler recept på:
Efterrätt, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. 1 st vaniljstång
    2. 1 dl vatten
    3. 1 dl strösocker
    4. 4 st gröna äpplen
    5. 1 dl konc. äppeljuice
    6. 1 msk flytande honung
    7. 1 st fryst äpple
    8. 1 st maräng
  1. Äppelmos

    1. 1 st äpple
    2. 1 msk strösocker
    3. 1/2 tsk kanel

Gör så här

    1. 1.

      Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg ner stång och frön i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Koka upp så sockret löser sig. Låt svalna, ta bort vaniljstången.

    2. 2.

      Skala och riv äpplena grovt. Blanda med äppeljuice, sockerlag och honung, ställ i frysen 4 timmar, rör någon gång under tiden. Lägg samtidigt in ett äpple att riva i frysen.

    3. 3.

      Äppelmos: Skala äpplet, tärna och koka mjukt i några droppar vatten, socker och kanel. Mixa till mos med mixerstav.

    4. 4.

      Servera en klick av moset på varje tallrik, lägg en kula sorbet ovanpå och strö över krossad maräng och rivet fryst äpple.

Tips från kocken

Släng inte vaniljstången, utan låt den torka på papper och lägg därefter ner i en burk med strösocker, så har du gjort eget vaniljsocker. Du kan också göra vaniljextrakt - låta vaniljstång och dra i alkohol, som du sedan kan använda i kakrecept och desserter.
Fler recept på:
Efterrätt, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?