Äppelpaj direkt i stekpannan

Äppelpaj direkt i stekpannan

Av: / Foto: Lisa Björner
45 min
5 portioner
Allt i en panna! Smidigare kan det väl knappast bli. Tänk på att använda en stekpanna med handtag som tål att ha i ugn. Vill du ha den varm på utflykten kan du försiktigt värma den över en eld.
Annons

Ingredienser

    1. 6 st stora svenska äpplen (skalade urkärnade och delade i klyftor)
    2. 1/2 msk pressad citron
    3. 1 dl strösocker
    4. 1 tsk kanel
    5. 1/2 st vaniljstång
    6. 1 msk maizena
    7. 1 msk vatten
    8. 1 paket smördeg på rulle
    9. 1 st ägg (lätt vispat)
    10. 2 msk råsocker
    11. 1/4 tsk kanel extra (att strö över)
  1. Servering

    1. vaniljsås

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Lägg äpplen, citron, socker, kanel och vanilj i en bunke och blanda om. Häll över i en stekpanna som tål att stå i ugnen, cirka 26 cm i diameter och täck med aluminiumfolie. Sätt på medelhög värme på spisen och låt puttra 3–4 minuter.

    3. 3.

      Ta bort från värmen. Rör ihop maizena och vatten och tillsätt under omrörning. Låt svalna något.

    4. 4.

      Skär till en rundel av smördegen ca 28 cm i diameter och skär ett snitt i mitten av den. Placera smördegen på äpplena och nyp ihop kanterna så att det håller tätt. Pensla med ägget.

    5. 5.

      Blanda råsocker och kanel och strö över. Baka cirka 25–30 minuter i ugnen eller tills pajen är gyllene. Servera pajen med vaniljsås.

Är innehållet i detta recept olämpligt?