Äppelpaj

Äppelpaj

Av: / Foto: Anders Norrsell
60 min
4 personer
Under smultäcket döljer sig en saftig blandning av äpplen, russin, honung och kanel som vi kokat innan.
Annons

Ingredienser

    1. 5-6 st äpplen
    2. 1/2 dl gula russin
    3. 1 msk smör
    4. 2 msk flytande honung
    5. 3 tsk mald kanel
  1. Smuldeg

    1. 1/2 dl rena havregryn
    2. 1 dl durramjöl
    3. 1/2 dl rismjöl
    4. 1/2 dl strösocker
    5. 125 g kallt smör
  2. Garnering

    1. äpplen och kryddgrönt

Gör så här

    1. 1.

      Kärna ur, skala och klyfta äpplena.

    2. 2.

      Lägg äpplen, russin, smör, honung och kanel i en kastrull och sjud på svag värme tills frukten börjar bli mjuk.

    3. 3.

      Blanda samtliga torra ingredienser i en degbunke. Tärna smör och nyp snabbt ihop allt till en smuldeg.

    4. 4.

      Smula ner halva mängden smuldeg i en ugnsfast form eller i flera små formar. Lägg de kokta äpplena på degen och toppa med resterande mängd smuldeg.

    5. 5.

      Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i ugnens mitt i cirka 30 minuter eller till dess att pajen eller pajerna har fått fin färg. Servera med vaniljsås eller grädde. Använder du små portionsformar, måste du justera gräddningstiden till lite kortare, beroende på formarnas storlek.

Är innehållet i detta recept olämpligt?